“Šutni me”

“Šutni me”

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 10 Dec 2017

Zašto ljubav boli? Bilo je pitanje klijenta nakon ponovnog raskida sa devojkom. Čitav mesec smo prolazili kroz situacije koje su dovodile do raskida, radili na prihvatanju gubitka, procesu tugovanja, da bi se moj klijent naredne nedelje pojavio srećan sa vešću da je ponovo sa njom.

6a629ee07bd14b4c2e3ba2356cf86b38
Verujem da je svako od nas čuo ( ili doživeo ) bar jednu sličnu priču koja upravo daje isti opis ljubavi, patnje, drame, raskida i ponovnog pomirenja. I onda se pitamo kako je moguće tako nešto?!  U prošlom tekstu „Šta se krije iza straha od bliskosti“ govorila sam da je važno kako odrastamo, jer je naše odrastanje u velikoj meri zaslužno za to kakvu sliku imamo o sebi kada odrastemo. Vrlo slično je i u ovakvim situacijama.
Svi mi učimo neke obrasce ponašanja i njima pribegavamo, a da ih često i ne razmotrimo.

pexels-photo-48566-large

Tako je i u ljubavi. U vezi se ponašamo na onaj način na koji mislimo da imamo pravo, koji zaslužujemo. Obrazac „šutni me” podrazumeva da se jako trudimo da pridobijemo partnera, njegovu pažnju, ljubav, naklonost, a da onog momenta kada se to ostvari mi počnemo sa ponašanjem koje je neprihvatljivo za našeg partnera. Ono što se desi nakon takvog našeg ponašanja jeste da taj partner odlazi jer ne može više da toleriše, a mi ostajemo sa našim stavom da nismo vredni ljubavi.
Ovim sledom okolnosti mi smo pribegli dobro poznatom obrascu „Šutni me“ i dokazali upravo sebi da drugi ne može da nas voli. Ono što održava naše ponašanje jeste konflikt između naše želje da budemo voljeni i našeg stava da nas je nemoguće voleti.

Nekako uvek ovo drugo prevlada sve dok ne odlučimo drugačije i posvetimo se rešavanju problema koji imamo. Kada mislimo da nismo vredni ljubavi mi ćemo pronaći način da to i dokažemo.
Svako naše ponašanje iza sebe krije specifičnu logiku koje nismo svesni jasno, ali je osetimo svaki put kada ponavljamo ponašanje, neku energiju unutar nas, kao da nas nešto tera da to radimo. Imamo osećaj da moramo uraditi baš tako jer drugačije nismo zaslužili.
Protivotrov ovakvom ponašanju jeste prihvatanje sebe u potpunosti i davanje dozvole sebi da smo vredni ljubavi.
Nekada se ovakav obrazac ponašanja ponavlja sa jednom osobom, a nekada sa različitima osobama. Suština unutrašnje logike jeste ista. Onog trenutka kada osvestimo našu unutrašnju logiku mi možemo početi i da je menjamo.
Promena unutrašnje logike kod osoba koje smatraju da nisu vredne ljubavi zahteva promenu celokupne slike o sebi. Ove osobe uče od početka kako da vole sebe i kako da sebi u odraslom dobu da budu sebi dobri roditelji, prijatelji, sagovornici.

12647526_555242947984556_1285989456412787421_n

Često promena nije ni brza, a ni laka. No, to ne znači da je ona nemoguća, nego da je potrebno usmeriti dodatnu energiju na rešavanje unutrašnjeg konflikta u korist zdrave slike o sebi.

Šta se dešava kada promenimo sliku o sebi?

Pored povećanja samoljubavi povećava se briga o sebi, uspostavljaju se zdrave granice i ostvaruju kvalitetniji odnosi sa drugima. Ljubavni život postaje bolji. Osoba sa stavom da je vredna ljubavi teže ulazi u odnos u kome će da pristane na to da je partner sputava i neće sama imati potrebu da se ponaša na način koji će dovesti partnera do toga da poželi da je “šutne”.

9b3337e34469764dd7dfdba5f75b92ff

S ljubavlju i poštovanjem,

Tijana

 

Ostavite odgovor