Šta se krije iza straha od bliskosti?

Šta se krije iza straha od bliskosti?

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 25 Oct 2017

Zašto se ponašam kao neko ko hoće da bude ostavljen, kada sam užasnuta od ideje da budem ostavljena? Bilo je ovo pitanje klijentkinje nakon iscrpne rasprave sa svojim dečkom, gde je uvidela da stvari koje ona radi nisu ništa drugo nego „Bezobrazno skakanje po živcima, ne bi li je šutnuo“.

 
Šta se zaista krije iza ovakvog ponašanja?

pexels-photo-349308


Bliskost je glavni sastojak ljubavnog odnosa, bilo da se radi o prijateljskom, bratskom, partnerskom odnosu ili nekom drugom odnosu. Kada nekoga ne puštamo previše blizu mi se u stvari plašimo toga šta može taj neko da otkrije o nama. Osoba se plaši da ukoliko neko priđe dovoljno blizu uvideće sve mane i nedostatke, uvideće da osoba nije ono za šta se predstavlja, da nije vredna ljubavi. S obzirom na to da bliskost uključuje skidanje maske pred drugim, upravo je to čini zastrašujućom za neke ljude. 


Šta nam ovo govori o osobi koja se plaši bliskosti?


Osobe koje se plaše bliskosti su one osobe koje nisu prihvatile sebe u potpunosti i koje sebi oduzimaju pravo da budu voljene. Ove osobe same sebe ne vole dovoljno jer su nekada davno ( period detinjstva) poverovale da nisu vredne ljubavi i nisu izgradile pozitivnu sliku o sebi.  Težeći da završe odnose iz prošlosti, ove osobe, prenose u odnose u sadašnjosti iste obrasce kako bi održale sopstvenu sliku o bezvrednosti i potvrdile je. 


Kako se ovaj strah odražava na ljubavne veze?


Svi mi želimo da volimo i budemo voljeni. U situaciji kada se plašimo bliskosti mi iznova ulazimo u odnose gde je moguće održavati privid bliskosti ili menjamo jako često partnere. Tada se ponašamo na načine koji će potvrditi našu sliku o tome da nismo vredni. Ironija jeste da pored želje da budemo voljeni mi iznova pokušavamo da budemo ostavljeni jer to je način da dokažemo sebi i drugome da nismo vredni ljubavi.


Kako pomoći sebi?


Prvi korak jeste osvetite svoj obrazac ponašanja. Znate već šta je potrebno da bi se jedna sijalica promenila. Za one koji ne znaju jeste pristanak same sijalice. Tako je i u ovoj situaciji. Osoba treba da želi da promeni ponašanje da bi napravila prostor za promenu.
Nije problem toliko u tome da ljudi ne prihvataju psihoterapiju nego u tome da nisu u kontaktu sa sobom. 

Šta ako imate dete?

pexels-photo-236164

 

Ukoliko ste roditelji onda je jedan od vaših najvažnijih zadataka da vašem detetu obezbedite atmosferu prihvatanja, ljubavi, discipline i zdrave bliskosti kako bi im pomogli da u svim svojim budućim odnosima ne osećaju strah od bliskosti i ostvare zdrave odnose poverenja, poštovanja i ljubavi.

 

 

S ljubavlju i poštovanjem,

Tijana

Ostavite odgovor