Šta ako bude?!

Šta ako bude?!

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 19 Jan 2018

Prepoznajete li neke od ovih izjava:

“Šta ako stignem kući i nešto loše se desilo””, “Šta ako mi se ne javi na telefon?” , “Ne znam kako ću podneti ispit?”, “Brine me stanje u državi?”, Šta ako se predomisli?”, “Šta ako nađe drugu/og?”, “Šta ako se ne snađem?”, “Kad ću dobiti povišicu?”, “Šta ako se opet desi konflikt?”….

Neka vaša misao “Šta ako………..?” , budite slobodni da se zapitate i zapišete.

Sve ove “Šta ako”  misli odnose se na našu strepnju da će se nešto loše desiti u budućnosti vezano za nešto što je nama važno, a da mi nećemo znati kako da se nosimo sa tim i da kontrola neće biti na nama.

Emocija koja se javlja kada ovako mislimo jeste zabrinutost. 

Zabrinutost je neprijatna emocija koja se javlja  u situacijama za koje smatramo da su nam važne ili za koje mislimo da smo mi odgovorni, a da pri tome mislimo da mi  te iste situacije “ne možemo kontrolisati” ili jednostavno “nemamo uvid u njih”. 

zabrinutost-ne-poveceva-osecaj-sigurnosti-naprotiv-cesto-ga-smanjuje

 

Često, osobe koje brinu, sebi oduzimaju sposobnost da preduzmu nešto po pitanju onoga šta ih brine, ponašajući se pasivno, ne čineći ništa. Moguće je da, osobe koje brinu, ne znaju “Šta da rade” ili da ne prepoznaju svoje brige. Tada je potrebno da steknu uvid u svoje ponašanje i pronađu neku drugu alternativu.

 

 Zabrinutost je neprijatna emocija koja  može imati  i pozitivnu funkciju u našem životu. Kada ima pozitivnu funkciju onda je to aktivna zabrinutost.

 

Aktivna zabrinutost znači da mi radimo nešto sa našom brigom.

Kada aktivno brinemo mi preduzimamo određene korake kako bi se umanjila šteta ili kako bi se ona nutralisala.

Tako npr:

Ukoliko brinemo kako ćemo proći na ispitu, a da pri tome ne preduzmemo nešto ( učimo, čitamo, spremimo puškice i dr.), šanse da prođemo ispit su jako male, a osećaj nelagode velik.

Ili, ako brinemo da naš partner ima nekoga, a pri tome ga/je ne pitamo otvoreno za našu sumnju, naša briga može postati samo veća.

Ukoliko brinemo da nećemo dobiti povišicu, i čekamo da nadređeni prepozna naš doprinos, brinući se o tome kada će se to desiti, mi pasivno brinemo umesto da tražimo povišicu.

zabrinutost-uzrokuje_

 

Kao što imamo sposobnost da mislimo, isto tako imamo sposobnost da upravljamo svojim emocijama i da manje brinemo.

To znači da možemo da naučimo kako da se ponašamo i šta da radimo kada brinemo.

Sve što je potrebno jeste da razvijemo svoju emotivnu inteligenciju.

 

S poštovanjem,

Tijana

 

Individualne konsultacije možete zakazati putem mejla: turudict@yahoo.com

 

Ostavite odgovor