Problemi u braku i iskustva sa Logosintezom!

Problemi u braku i iskustva sa Logosintezom!

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 27 Feb 2018

Ne, ljubav nije dovoljna da jedan brak uspe i bude celovit.

Potrebno je mnogo više od ljubavi.

Potrebno je mnogo više od ćutanja i guranja stvari pod tepih zbog straha od ostavljanja, svađe, od toga šta će reći drugi. Najlakše je biti žrtva i ne preduzimati ništa kada stvari ne idu svojim tokom. Na licima mnogih možemo videti isto, ali ne i čuti, pogotovo u današnjem svetu društvenih mreža. Ponekad izgleda kao da se svi takmiče da predstave u najboljem svetlu, a istina je daleko od toga.
Pričanje o teškoćama se izbegava u širokom luku i ostavlja mesto samo za one hrabre i ‘lude’. Vremenom zbog ćutanja gubimo sebe jer sve je povezano i ništa, što se tiče našeg braka, ne možemo isključiti kao manje važno.

Tačno je da tek kada steknemo poverenje u nekoga mi možemo da se otvorimo. Ovde mislim na sam odnos sa psihoterapeutom, a tako je i u braku. Kada imamo poverenja u to da partner može da nas čuje i kada smo oslobođeni svojih strahova onda ne postoji ništa između nas i našeg partnera. Tada mi možemo biti zadovoljni i ispunjeni.
Međutim, dešava se da, usled načina života, posla, obaveza i brige o deci, polako počnemo da se udaljavamo od svog partnera smatrajući da je tako normalno i da tako mora biti.

Niko nam nije ispričao priču da je normalno sa partnerom imati seks svaki dan, čak iako imamo decu.  Normalno je imati posebne trenutke čak i posle deset godina, pričati o našim roditeljima. U redu je ponekad otići na vikend i ostaviti decu kod bake ili pronaći nekoga ko može da ih pričuva.

U redu je da imamo vreme za sebe.

Treba da uživate u svom životu čak i kada su tu deca i posao i sve obaveze, jer ako deca nisu uživanje, u najvećoj meri, to znači da mi imamo materijala u sebi na kome trebamo da poradimo.

Živeći sa nekim mi stvaramo iskustva koje naše telo i um pamte.

 

Ako su iskustva na neki način ‘uprljana’  neizrečenim mislima, delima, onda je stepen bliskosti u našem odnosu jako mali. Tada smo mi sve udaljeniji od partnera.

Ukoliko postoji želja kod oba partnera, stepen bliskosti se može povećati i odnos može biti kvalitetniji.

Kako psihoterapeut može biti od pomoći? Koja tehnika tu može pomoći?
Logosinteza je sistem vođene promene koji nam pomaže da se oslobodimo stega iz prošlosti i briga vezanih za budućnost. Na taj način mi počinjemo ponovo da budemo oni stari ili oni novi, u zavisnosti od toga šta je potrebno u datom trenutku.

U daljem delu teksta sledi iskustvo jedne od klijentkinja. 

–      Razlog zbog kojeg sam došla kod tebe je zato što ne mogu više da se nosim sa svim. Postalo je preteško čak i za mene. Već ima pet godina kako stvari vučem i gledam da svima udovoljim. Znam da sam racionalna i borac. Ali ponestaje mi snage, iskreno se brinem da ne poludim.

Sve ovo, kroz osmeh, iznosi jedna mlada žena. Naučila je da osmehom prikriva pritisak i neprijatnost koju oseća. Naučila je da uvek kaže da je dobro, i kad nije.

Dobro je.

Dalje na našem prvom susretu opisivala je kako izgleda njen dan. Popunjen je od ujutru rano do kasno uveče. Ona se nigde nije ‘pronašla’.
Sve  vreme tokom razgovora osećam njen velik intezitet straha i brige, a na moje pitanje kako se oseća, ona odgovara sa dobro sam, samo kao da sam malo umorna od svega.

Nakon prvog ciklusa Logosinteze i vođenih rečenica obe smo osetile znatno smanjenje pritiska. Ona je opisala da ju je nešto napustilo, da se oseća lakše.

Naši susreti su se odvijali jednom nedeljno, tokom dva meseca. Kada je stekla poverenje u potpunosti, u proces. i u mene, počele smo  sa temom njenog braka.

U narednim susretima smo radile Logosintezu sa temom onoga što ju  je mučilo u odnosu. Bilo je tu dosta toga od neizrečenih emocija (tipa,,volim te”) koje su falile, do nepokupljenih stvari sa poda nakon kupanja, odnosa sa roditeljima partnera, brige o deci i neprijatnih reči koje je upijala.
Kada smo završile ciklus od nekoliko susreta preda mnom je stajala žena čiji osmeh jeste zaštitini znak.

Žena koja je hrabra i koja se bori za svoju porodicu.

Žena koja je dozvolila sebi da bude slaba i da potraži pomoć.

Žena koja je preuzela odgovornost u svoje ruke i nije više prepuštala svoj odnos slučaju.

Žena koja je najbolja majka. ali i najbolja supruga.

Žena koja je najbolji prijatelj, ali prvo najbolji prijatelj sama sebi.

Žena koja je verovala.
Promene su moguće. Ne znači da su lake jer najčešće traže otvaranje bolnih pitanja i skidanje maski. Uz Logosintezu ne moram da znam sve ono što se dešavalo da bismo  koristili tu tehniku u radu, a to klijentima nekada i te kako znači. Proces promene zna da bude  brži. Sve što je potrebno je da osoba prepozna da joj je pomoć potrebna i da veruje.

 

S ljubavlju i poštovanjem,

Tijana

 

27657111_943903875785126_3937318423143686515_n

Ostavite odgovor