Nikotinska strast!

Nikotinska strast!

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 26 Mar 2016

Nekada davno pušenje je predstavljalo  socijalni plus. Bilo je poželjno da pušite na svakom koraku, u svakoj prilici. Smatralo se čak da muškarcima daje neku moć. Da su muškarci upravo zbog cigare više mačo muškarci, a pripadnice suprotnog pola, nekako, više dame, ženstvenije.

Takvom predstavom o pušenju, ljudi su počeli sve više da veruju kako im pušenje daje super moći, pomoću cigare mogu ostvariti sve svoje snove. Da  bi na kraju uverili sebe kako je pušenje nešto bez čega njihov život nema smisao.

Upravo na vešto poslatim lažnim porukama, zarad velike finansijske koristi, izgrađen je nikotinski poredak. Uverenje da je pušenje nešto sasvim super se vrlo brzo raširilo po celom svetu, i kao takvo i danas ostalo, ali u drugom obliku. Danas nije više slučaj da je pušenje poželjno. Danas vlada sasvim suprotno mišljenje.

Pušenje danas nije zadivljujuće.

Ukoliko postavimo pitanje osobi koja je bila pušač ili i dalje jeste, kako je izgledao taj prvi susret sa pušenjem najčešće dobijemo odgovor koji asocira na nešto što je fuj, bljak, bezveze, sa par izuzetaka. Neki su čak počeli da povraćaju, neki da se guše, a oni uporni, sa dobrim kapacitetom pluća su nastavili da puše.

Kada pitamo u sadašnjosti osobu koja puši  zašto puši dobijemo odgovor:

 • zato što voli;
 • smiruje je;
 • pomaže joj u koncentraciji ;
 • smanjuje na taj način stres;
 • opušta;
 • to je njenih pet minuta mira;
 • kafa je nezamisliva bez pušenja i brojni drugi razlozi.

Zajedničko svim tim razlozima jeste da osoba crpi puno energije kako bi sebi a i drugima opravdala razloge pušenja i uklopila ih u realnost.

Nijedan pušač ne voli da ga bilo ko pita koji je razlog njegovog pušenja. Naravno da nam to neće niko otvoreno reći, ali osoba koja puši kad ostane nasamo sa sobom zna da to jeste istina.

Danas znamo da pušenje stvara zavisnost na psihološkom nivou. Šta rade najčešće osobe koje puše:

 • Osoba koja puši veći deo dana provede razmišljajući o tome kada će da zapali sledeću cigaru.
 • Često se dešava da osoba koja puši uklapa sve događaje i drage ljude u svoj raspored pušenja, a da toga ne želi da bude svesna. Praveći raspored prema pušenju.
 • Imamo situacije da zapostavimo dobre prijatelje jer su dobili bebu, kod njih više nema pušenja, da ne idemo na druženja kada znamo da se na određenom mestu ne sme zapaliti cigara, ili da odemo, ali da stalno razmišljamo kada ćemo kući, kako bismo mogli u miru da pušimo.
 • Kod nekih pušača imamo slučaj da vole da idu na mesta gde nije dozvoljeno pušenje kako bi se odmorili.

 

 „Toliko je mnogo opravdanja koje

većina pušača svakodnevno smišlja.

Zasnovanih na strahu šta će se desiti ako prestanem.”

 

Pored svih saznanja o tome kako su cigare nepoželjne, izazivaju različite bolesti, mi danas imamo jako veliki broj osoba koje puše. Razlog zašto osobe nastavljaju da puše jeste strah od prestanka pušenja. Šta će se desiti kada prestanem. Brojna pitanja pušači sebi postavljaju pri samoj pomisli da prestanu. Od toga kako će biti u nekom društvu, do toga kako da jedu, a posle da ne zapale cigaru. Ili kakav će sad seks biti bez cigare.

Oslobađanje od straha je ključno na samom putu prestanka pušenja. Ističem „prestanak“  pušenja jer osobe kada puše sklone su da misle da treba da „ostave“ cigare. Samim tim ostavljanje cigara provlači pored sebe neku patnju. Ostaviti nešto, „pušenje“,  implicira patiti za istim. Istina jeste da nema tu velike patnje kada sebe pripremimo da mi prestajemo, da se „oslobađamo“.

 

„Prestanak = Oslobađanje“

 

Naša posebnost ne treba biti uslovljena sa onime što posedujemo, činimo. Naše samopouzdanje ne treba da zavisi od spoljnih uticaja. Samim tim što smo ljudska bića mi vredimo, kao takvi smo dovoljno posebni i jedinstveni.

Da, mi možemo da prestanemo da pušimo. Postavlja se pitanje: da li želimo da napravimo taj korak i zauvek se osobodimo.

Želim da napomenem da ima i onih osoba koje zapale cigaru sa vremena na vreme, ponekad. Jeste moguće, ali kod zaista vrlo malog broja ljudi, da se pušenje ne pretvori u zavisnost. Takve osobe nisu nikotinski zavisnici.

Ukoliko ste pušač i voleli biste da prestanete sa pušenjem, toplo Vam preporučujem knjigu od Alena Kara pod nazivom „Lak način da prestanete da pušite“. Knjiga je zaista dobra. Pruža jako velike šanse da prestanete. Potrebno je da početno imate želju da prestanete i prepustite se čitanju.

Takođe vam toplo preporučujem moj program Zbogom pušenje, koji sam sama kreirala. Kako sam i sama bila pušač moja želja je bila da otkrijem šta se krije iza te zagonetke. Više informacija o programu možete dobiti putem mejla turudict@yahoo.com

S ljubavlju,

Tijana

 

 

 

 

Ostavite odgovor