Na kauču kod psihoterapeuta!

Na kauču kod psihoterapeuta!

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 10 Oct 2016

Mnogima od vas je, uverena sam, prošlo kroz misli kako izgleda susret sa psihoterapeutom.

Pre nego što odete na svoj prvi susret sa psihoterapeutom trebate da znate da vaš psihoterapeut nema sposobnost čitanja vaših misli, takođe treba da znate da imate pravo i dozvolu da pričate o onome o čemu vi želite.

Susret se odvija u poverljivoj atmosferi, gde vam psihoterapeut garantuje čuvanje svih podataka o vama.

Sam proces uspostavljanja poverenja između klijenta i terapeuta može da traje prvih nekoliko susreta, kada klijent oseti i dobije dozvolu da oslobodi sve ono što ga tišti. Često se dešava se da klijent takav utisak stekne već i na prvom susretu.

Ono što je po mom mišljenju najvažnije u jednom ovakvom odnosu, jeste sam odnos koji se izgradi između klijenta i psihoterapeuta.

Svaki susret traje sat vremena. Uglavnom se susreti zakazuju jednom nedeljno. Ukoliko postoji potreba moguće je povećati broj  susreta ili ih razrediti na dve nedelje.

Ukoliko imate u iskustvu nekoga ko je tu za vas, ko vas sasluša kada je vama potrebno, onda možete da pretpostavite kakav je osećaj na psihoterapiji. U atmosferi potpunog poverenja imate mogućnost  da iznesete  sve to vas tišti, sputava, muči, sprečava da normalno funkcionišete u svakodnevnici. Možemo reći da razgovor na psihoterapiji liči na razgovor sa najboljim prijateljom, ali se u velikoj meri i razlikuje, jer ga vodi profesionalno obučena osoba.

S obzirom na to da živimo u vremenu gde je sve veća upotreba tehnologije, susreti se mogu odvijati uživo ili putem skajpa.

U zavisnosti od psihoterapijskog pravca i samog psihoterapeuta možete dobijati određene domaće zadatke koje ćete raditi u periodu između susreta.

Ja lično volim domaće zadatke,  jer se uz njihovu pomoć dolazi do značajnih uvida i promena. Domaći zadaci su vrlo kreativni i prilagođeni potrebama klijenta.  Iz mog iskustva su se pokazali veoma dobro i ,što je još značajnije, klijenti ih vole.

Nakon prvog susreta sa psihoterapeutom najverovatnije nećete rešiti ono što vas tišti, sputava, ali sam sigurna da možete dobiti značajnu podršku, razumevanje, osećaj nade, koji veoma znače u procesu promene. Ono što još trebate da znate jeste da psihoterapeut nije neko ko će vas lažno „tapšati po ramenu“ niti neko ko će zanemariti ozbiljnost vašeg problema.

Psihoterapija nije uvek prijatan proces, ali se kroz nju učimo upravo da direktno prevazilazimo neprijatnost, što koristimo u svim drugim odnosima.

 

S ljubavlju ,

Tijana Turudić

 

Ostavite odgovor