Ljubomora kao dokaz ljubavi?

Ljubomora kao dokaz ljubavi?

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 13 Feb 2016
Koračajući kroz život svi smo se susreli sa ne tako prijatnim osećanjem ljubomore. Razlog neprijatnosti leži u osećanju straha da će osoba koju mi volimo zavoleti nekog drugog, da ćemo mi nakon toga ostati bez voljenog bića.
Većina nas ne prepoznaje jasno razlog koji stoji iza osećanja ljubomore, jer se u stvarnom životu situacije u kojima procenjujemo da možemo izgubiti voljenu osobu, odvijaju najčešće brzo i mi instiktivno reagujemo u želji da sačuvamo nama dragoceni odnos ljubavi.
Kako je ljubav slobodna, mi imamo mogućnost da je slobodno poklanjamo drugim ljudima, isto tako drugi imaju mogućnost da biraju kome će pokloniti svoju ljubav. Iz ovakvog pristupa proizilazi činjenica da je odnos ljubavi, između dve osobe slobodan i da on može prestati onog trenutka kad jedna od dve osobe proceni da ne želi više ostati u takvom odnosu.
Niko nam ne može garantovati da će ostati uz nas ceo život, pogotovo ne na samom početku ljubavnog odnosa, niti mi sami možemo pružiti takvo obećanje nekome.
Kada nismo sigurni u sebe, u ostvareni odnos ljubavi tada će naš prag tolerancije biti veoma nizak pa ćemo ljubomoru osećati u brojnim situacijama.
Ljubomora stoga nije dokaz ljubavi.
Kada volimo nekoga mi ne moramo nužno biti ljubomorni. Kada će ljubomora  javiti, da li će se ona javiti, zaista je  individualno. Razlozi koji mogu doprineti pojavi osećanja ljubomore zavise od osobe do osobe, ali oni koji se najčešće ponavljaju su:
• osoba potcenjuje svoje potencijale
• osoba označava druge ljude vrednijim od sebe
• osoba nije zadovoljna svojim fizičkim izgledom
• osoba nema poverenja u svog partnera
• osoba u nov odnos uključuje neprijatna iskustva koja je imala u prethodnim vezama i dr.
Sva ova uverenja utiču na naše ponašanje a samim tim na naš odnos sa voljenom osobom. Ukoliko naše ponašanje uključuje stalno ispitkivanje partnera, pretraživanje nenog/njegovog naloga na društvenim mrežama, učestalno slanje poruka, praćenje i sl. velika je verovatnoća da ćemo negativno uticati na našeg partnera, doprineti njegovom/njenom udaljavanju od nas i povećati lični osećaj nezadovoljstva.
Takođe ni agresivno ponašanje neće doprineti da partner ostane uz nas, kao ni povlađivanje partneru i povlačenje u sebe jer ono prikriva naš stvarni osećaj i najverovatnije neće doprineti da osoba koja nam je važna promeni svoje ponašanje.
Pre nego se prepustimo poslovima tajnog agenta možemo preispitati sebe – šta je to što nas pokreće na takvo ponašanje i da li nam koristi. Takođe možemo sebi postaviti pitanje da li bi mi voleli da nas neko stalno ispitkuje, proverava telefon, mail, fb i da li se mi ponašamo na način koji doprinosi odaljavanju voljene osobe od nas.
Iako je neprijatno osećanje koje može pratiti ljubavni odnos ljubomora ne mora uvek nužno biti okarakterisana kao negativna.
Naprotiv kada postoji realna opasnost koja ugrožava naš odnos ljubavi, osećanje ljubomore nas može podstaknuti da preduzmemo određene mere koje će sačuvati dragoceni odnos ljubavi.
Ukoliko primećujemo kod našeg partnera da oseća ovo osećanje, najbolje što možemo da uradimo, jeste da pronađemo način kojim ćemo pokazati, objasniti partneru da ne postoji potreba za prisustvom takvog jednog osećanja.
Da bi se izgradio jedan zreo i stabilan osnos između dvoje ljudi potrebno je vreme, obostrana želja, razumevanje, otvorena komunikacija, izražavanje onoga šta nam se dopada i ne dopada, poštovanje drugačijeg mišljenja uz izražavanje sopstvenog, ljubav prema sebi uz poštovanje sebe, svojih potreba i želja.
S ljubavlju i poštovanjem,
Tijana
27657111_943903875785126_3937318423143686515_n

Ostavite odgovor