Dodir sa nesvesnim-snovi.

Dodir sa nesvesnim-snovi.

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 27 Jun 2016

Kada bi naši lepi snovi postali stvarnost, mi bismo živeli najlepšu bajku.

Međutim, kako naš život nije san, potrebno je da svojim doprinosom učinimo da život postane najbolje mesto za nas. Snovi nam mogu pomoći u tom poduhvatu, onda kada ih pratimo.

Tačno je da svi sanjamo. Neki od nas pamte svoje snove, teže da ih ostvare, pretoče u realnost, dok se drugi teško sećaju snova ili čak imaju utisak da ne sanjaju. Snovi koje sanjamo, obično simbolizuju sve ono kroz šta prolazimo u sadašnjem periodu  života, mada mogu biti povezani i sa određenim iskustvima iz naše prošlosti. Snovi imaju svoju funkciju i značaj.

Prema Jungu njihova funkcija je višestruka. Snovi održavaju psihičku ravnotežu, jer se svesni i nesvesni deo ličnosti nalaze u kompenzatorskom odnosu.

Putem snova mi dolazimo u kontakt sa potisnutim sadržajima, sa doživljajima iz detinjstva, sa svojim nesvesnim. San može sadržati nove misli koje nisu svesne, elemente koji predviđaju budućnost.

Često se u radu sa klijentima radi na snovima, njihovom tumačenju, upravo zato što je njihov značaj neprocenjiv,  što može doprineti rešavanju određenih poteškoća u svakodnevnom životu, ukoliko “zagrebemo” dublje.

Putem snova možemo da dobijemo važne poruke. Snovi mogu da nas podučavaju, dopunjavaju, inspirišu, ukažu nam gde grešimo i u kojoj oblasti života nismo prilagođeni. Oni to mogu da  čine, onda  kada ih mi tumačimo adekvatno. Istina je da nije svaki san podložan tumačenju, iz razloga što za samog snevača nema određenu vrednost.

Tumačenje sna je poželjno onda kada je san naročito upečatljiv ili kada se često ponavlja. Činjenica je da je većina snova individualna i atipična, i da nam tumačenje snova na osnovu nekih tipičnih motiva neće dati tačan odgovor. Dve različite osobe mogu imati identičan san, ali se njihovom tumačenju neće pripisati isto značenje.

Kako da tumačimo snove?

Ukoliko želimo da tumačimo naše snove najbolje je da to radimo sami ili uz pomoć psihoterapeuta.  Za početak je potrebno da svakog jutra zapišemo sadržaj sna.

Prilikom tumačenja treba da uzmemo u obzir sledeće

  • u kojoj se životnoj fazi nalazimo;
  • šta nam je preokupacija;
  • šta želimo;
  • čemu težimo;
  • da li su se desili neki događaji koji su nas podsetili na događaje iz prošlosti;
  • čega se plašimo;
  • kako se ponašamo prema sebi i bližnjima, saradnicima;
  • koje osobine cenimo kod sebe, a koje ne;
  • koliko smo otvoreni prema svetu, drugima;
  • šta volimo kod sebe, šta volimo kod drugih, a šta ne.

Imala sam klijentkinju koja se osećala  loše, kada bi sanjala svoju drugaricu, sa kojom nije u kontaktu. Kroz razgovor o tome zašto je prestalo prijateljstvo, klijntkinja je odgovorila da joj se nije dopadalo to što je drugarica bila sklona manipulaciji, nije bila iskrena. Kada sam je pitala da li i ona sam nekada pribegava takvom ponašanju, rekla je da to radi. Kada smo prošle kroz sadržaj dana pre samoga sna, uvidele smo da je toga dana bilo potrebno da i ona sama pribegne određenoj vrsti manipulacije.

 

Snovi nam na različite načine prikazuju određene poruke, prikazuju nas kroz odnose sa drugima.

Ono što mi na svesnom nivou ne možemo da prihvatimo se kroz san najčešće prikaže, upozoravajući ili pripremajući nas na sledeće korake koje sami biramo.

 

 

S ljubavlju,

Tijana

Ostavite odgovor