5 načina kako da sebi (po)kažemo svakog dana   Volim te

5 načina kako da sebi (po)kažemo svakog dana Volim te

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 9 Jan 2016

Postoji bezbroj načina da (po)kažemo svom biću Volim te, ali mnogi od nas to ne rade. Znam da ste zauzeti, previše poslova i obaveza, znam da možda i ne znate, da nikada do sada niste to radili, ali prethodno znanje i nije potrebno. Potrebno je samo da želite,  jer ljubav se ne podrazumeva.

Sve što treba da uradite jeste da počnete.

Počnite i javite utiske!

Jutarnji ritual.

Pripremite omiljeni jutarnji napitak i izdvojte vreme samo za sebe, svoje misli bez korišćenja interneta, televizije, telefona, novina. Izdvojte vreme gde ćete gledati kroz prozor, uživati u mirisu tek skuvane kafe ili pak, zapisati svoje snove ili ono što biste voleli da ostvarite.

Pohvalite svoje biće.

Sigurno da postoji mnogo stvari koje radite dobro, zato pohvalite svoje sposobnosti. Sigurno da posedujete određene vrline i osobine. Nabrojte ih i izrazite verbalno priznanje sebi, što baš vi posedujete te osobine i vrline.

Izrazite ljubav.

Izrazite ljubav verbalno svom biću. Ukoliko ne znate kako, prizovite u misli određenu situaciju u kojoj je neko vama izrazio ljubav ili ste vi nekome izrazili ljubav. Zatim, možete koristiti ogledalo, izrazite sebi ljubav koristeći slične ili iste izraze kojih ste se prisetili. Dajte sebi vremena da stvorite određene rečenice koje će izražavati samoljubav. Znajte da je u početku sasvim normalno da ne „osećate“ da su te rečenice istinski vaše, ali nemojte odustati. Vremenom će se taj osećaj promeniti.

Traženje pohvala.

Tražite od drugih da vas pohvale, da izraze svoje pozitivno mišljenje o vama, onome što radite, što ste postigli, napravili, što planirate. Kada tražimo od drugih pohvalu to ne znači da je iznuđujemo, to znači da smo svesni svojih pozitivnih osobina, postignuća. To znači da smo spremni i otvoreni da saslušamo, rastemo i menjamo se, uvažimo tuđe mišljenje, budemo tu. To znači da omogućavamo sebi još izvora koji će nam pokazati ljubav, to znači da poštujemo i volimo sebe. Zato odbacite strah, stid i zatražite ono što vam pripada.

Prihvatanje pohvala.

Prihvatite sve pohvale, čak i onda kada možda ne verujete u njih. Sačuvajte ih u svojoj memoriji i koristite svakodnevno. Kada vas neko pohvali sve što treba da uradite jeste da kažete hvala, uputite osmeh, date drugome do znanja da ste čuli pohvalu. Ovakvim gestom vi odajete priznanje drugoj osobi za sposobnost da prepozna i izrazi nešto dobro, ujedno odavajući priznanje svom biću da je vredno.

Ljubav je odnos, u ovom slučaju odnos nas i našeg bića. Zato budite aktivni u ovom dragocenom odnosu. Izrazite ljubav sebi svakodnevno, minimum 21 dan i svedočite promeni svog raspoloženja, svedočite promeni slike koju imate o sebi.

 

S ljubavlju,

Tijana

Ostavite odgovor