10 koraka koji vam mogu pomoći da prevaziđete stres!

10 koraka koji vam mogu pomoći da prevaziđete stres!

Objavljeno u Tekstovi | 0 | 7 Mar 2016

Svi se ponekad osećamo pod “stresom”. To se dešava onda kada imamo premalo vremena, a previše zahteva na koje treba da odgovorimo. Nekada određene osobe postavljaju neke zahteve,  za koje mi procenjujemo da nismo u mogućnosti da ostvarimo ili jednostavno ne želimo da odgovorimo na te zahteve pa se osećamo pod “stresom”

Pred vama se nalazi 10 jednostavnih koraka, koji vam mogu pomoći da smanjite stres u vašem životu. Budite slobodni da tekst podelite sa vama dragim ljudima za koje smatrate da im ovaj tekst može pomoći. Uživajte u čitanju.

Korak br. 1: Stres nije uvek nešto negativno, iako smo skloni da procenjujemo da jeste. U mnogim situacijama stres nam zaista može pomoći da bolje odgovorimo na samu situaciju. Sve što je potrebno jeste da promenimo način na koji razmišljamo o stresu.

Stres nam može biti od pomoći, ukoliko promenimo način na koji na njega gledamo.

Situacije kao što su javni govor, konfontacija, zauzimanje za sebe pred autoritetom, menjanje posla i dr, mogu znatno biti unapređene onda kada stres doživljavamo kao našeg saradnika, kao nešto što može da nam pomogne da dođemo do cilja.

Pa umesto da se rasplinemo u negodovanju, pričanju priče kako smo pod stresom mi možemo da se zauzmemo za sebe i pripremimo sebe, kako  još bolje da odgovorimo na predstojeće zahteve.

Stres je sve ono što mi procenjujemo kao stres.

Korak br.2: Budite pažljivi prema sebi. Šta to znači? To znači da je potrebno da više pažnje obratite na to kako se vi zaista osećate i da nađete balans u svakodnevnici. Ukoliko procenjujete da nemate dovoljno vremena kako biste se opustili, vi pravite prvu grešku. Zašto? Kada govorimo sebi da nemamo dovoljno vremena, mi radimo sve da upravo popunimo sve svoje vreme, makar i pričom o tome da nemamo dovoljno vremena.

Izbacite iz govora frazu “Nemam dovoljno vremena”.

Umesto nje počnite da koristitite frazu “Ja imam vremana za sve što poželim”.

Bilo bi poželjno da svako od vas napiše svoju misao, koja će označavati upravo da imate sve vreme na raspolaganju.

 

Korak br.3: Razmislite o delu dana koji najviše volite, koji vama najviše prija. Kada ste označili koje vreme u danu vama najviše odgovara sledeći korak jeste da u tom vremenu uradite sve ono što odlažete, kao i sve ono što je na osnovu vašeg mišljenja važno. To može biti rano ujutru ili kasno uveče, zavisi od vas, no, veoma je dobro da onda kada se vi osećate sasvim dobro uradite ono što je važno, što ne treba da se odlaže.

Radeći stvari onda kada se mi osećamo najbolje, smanjuje se pritisak, smanjuje se stres.

Korak br. 4: Ukoliko imate da uradite veoma složen zadatak, podelite ga u delove. Deljenjem na manje zadatke, mi smanjujemo pritisak da moramo sve sada da uradimo. Ovde je veoma važno da isplaniramo unapred koliko vremena imamo.

Podelom zadatka na manje delove, mi smanjujemo sebi pritisak.

Korak br. 5: Napravite spisak najvažnijih stvari koje morate da uradite. Kada ste napravili spisak, radite na tome da krenete od najvažnijeg, kako bi smanjili mogućnost pojavljivanja negativnog stresa.

Korak br. 6: Ukoliko se osećate da ste pod stresom, dobro je da se poverite nekome. Pričanje o stvarima koje vas muče, koje vama predstavljaju problem doprinosi da na neki način izbacite iz sebe ono što možete osećati. Takođe, može vam pomoći da dođete do nekog rešenja problema.

Podelite vaše brige sa osobom od poverenja.

Korak br. 7: Kada osećate da ste pod stresom, da ne možete da kontrolišete svoje ponašanje, najbolje jeste da napustite prostor u kome se nalazite. Ukoliko ste u mogućnosti izađite na svež vazduh. Ukoliko ne, čak mala promena mesta, odlazak po vodu može doprineti da smanjite nivo stresa koji osećate trenutno.

Možete napisati jednu misao, koja bi vam pomogla u takvoj situaciji kao npr: “Sve prolazi. Ovo što se desilo, je prošlo.” Ovu ili misao koju sami izaberete je poželjno da se setite svakog puta kada osećate da ste pod stresom.

Korak br. 8: Pronađite fizičku aktivnost kroz koju ćete uspeti da izbacite sve one negativne emocije, misli koje su vas remetile tokom dana. Ukoliko imate porodicu moj predlog je da zajedno izaberete neku fizičku aktivnost. Time ćete ujedno negovati vaš odnos, provoditi kvalitetno vreme zajedno i regulisati nivo stresa u vašem organizmu. Zajedničke aktivnosti  mogu biti: šetnja, vožnja biciklom, odlazak u šumu gde vam je dopušteno da glasno pričate, pevate ili vrištite.

Zajednička aktivnost povećava povezanost unutar porodice, doprinosi oslobađanju od stresa.

Korak br. 9: Naučite neku od tehnika relaksacije. Veoma često je potrebno da naše disanje dovedemo u stanje balansa, tako što ćemo udahnuti i izdahnuti  par puta duboko, kako bismo smanjili osećaj tenzije. Ukoliko niste neko ko je spreman da uči tehnike relaksacije onda je za vas preporučljivo da pronađete neku aktvinost koja vas opušta. To može biti uživanje u prepunoj kadi, ispijanje čaja ili vežbanje joge.

Korak br. 10: Igrajte. Kada igramo naše telo se opušta, a um se smiruje. Dozvoljen je svaki pokret. Potrebno je da pustite muziku koju volite i prepistite se tom zvuku. Ova aktivnost je dobra u svakom momentu, u nju možete uključiti celu porodicu. Ne samo da ćete se opustiti, smanjiti stres, nego se možete i dobro zabaviti.

Igranjem do smanjenja stresa i osmeha na licu je siguran korak. Dajte sebi dozvolu da se zabavite i ne zaboravite da uključite sve prisutne.

Verujem da će vam ovi koraci pomoći u prevazilaženju stresnih situacija.

Ukoliko procenjujete da ne možete sami da prevaziđete postojeće problem budite slobodni da svoje zakažete savetovanje slanjem poruke na mejl turudict@yahoo.com.

S ljubavlju,

Tijana

 

Ostavite odgovor